Feed on
Posts
Comments
Print This Post Print This Post

Vilks och yttrandefriheten

Konstnären Lars Vilks blev igår attackerad i samband med en föreläsning på Stockholms universitet om religiösa symboler i konsten. Händelsen har fått förvånansvärt lite uppmärksamhet. Det är precis som om hoten mot Lars Vilks behandlas med en annan måttstock än vi är vana vid. Att en svensk kulturpersonlighet år 2010 dödshotas och fysiskt attackeras i Sverige för att han diskuterar religiösa symboler och avbilder är oacceptabelt. På föreläsningen i Uppsala var det, enligt DN, sexuellt innehåll i ett  filmklipp som triggade överfallet.

Precis som när det gäller Baltic Pride i förra veckan är frågan mycket enkel. (1) Yttrande- och mötesfrihet är universella rättigheter enligt FNs deklaration för mänskliga rättigheter. (2) Våld och hot om våld – i Vilks fall till och med mordhot – är förbjudet i alla världens länder. Oaktat motivet. Vad mer finns det att tillägga?

Mycket tycker tydligen de vänsterdebattörer som relativiserar Lars Vilks rätt att uttrycka sina åsikter. (Debattörer som ursäktar hoten mot Vilks påstår att han står för islamofobiska åsikter, men hur jag än letar på nätet finner jag inga uttalanden som är ens i närheten av att bekräfta den anklagelsen. Istället handlar det om bloggare som upprepar påståendet i dialog med varandra.)

Det får vara slut med flathet och ursäkter. Vi måste alltid värna yttrandefriheten och stå upp mot våld och hot. För en gångs skull är frågan mycket enkel. Den kräver ingen närmare problematisering eller relativisering. Våld eller hot om våld som politisk metod är alltid fel i ett demokratiskt samhälle. De som ursäktar hoten mot Lars Vilks bidrar till att legitimera våldet.

I nyhetsflödet: Sydsvenskan, Svd.

Bloggar: Maria Byström, Feministbrud. Odelberg, Tegnvallius, Bjernegård.

14 Responses to “Vilks och yttrandefriheten”

 1. Nils says:

  Håller med, det sjuka är att de flesta åsikter man läser starkt tar av stånd från Lars Vilks och yttrandefrihet. Om inte andra respekterar ens egen rätt till yttrandefrihet varför skall man då respektera deras har de tänkt sig? Det är ett farligt spel detta.

 2. [...] bloggare: Maria Byström, Fredrik Sneibjerg, Per Altenberg, Christian [...]

 3. MJ says:

  Attacken på Vilks är väl bara vad man kan vänta sig när det väller in folk från islamska länder varje år. Vad har du gjort för att motverka det? Inte ett dyft skulle jag tro. Tvätom vill du och ditt parti se mer av massinvandring. Så håll inte på och beklaga dig, du har ju fått det du ville ha.

 4. Lars Adelskogh says:

  Folkpartiledaren Jan Björklund har på tal om Lars Vilks just låtit meddela att det är ”oacceptabelt” att en svensk konstnär håller en sådan föreläsning. Han preciserar med att Vilks föreläsning är ”en otrolig provokation och en kränkning mot oss alla”.
  Nej, jag bara skämtade. Jan Björklund har inte sagt detta. Han är ju liberal och står för yttrandefrihet för alla om allt, som ju alla vet. Nej, nu måste jag sluta skämta.
  Det var nämligen om en annan svensk, som liberalen Björklund sade att den föreläsning han höll var ”oacceptabel” och ”en otrolig kränkning och provokation mot oss alla”. Det var Jan Bernhoff, som höll en föreläsning i Teheran i december 2006 på temat ”Förintelsen”. På grund av denna sin föreläsning avskedades Bernhoff från sin lärartjänst vid Åsö gymnasium i Stockholm. Den som fattade beslutet var det liberala skolborgarrådet i Stockholm Lotta Edholm. Björklund, som då var skolminister, gjorde sitt uttalande i Sveriges Radio den 14 december 2006 till stöd för beslutet att avstänga Bernhoff från hans tjänst. Avstängningen förlängdes, och efter någon tid avskedades Bernhoff.
  Så ser den ut i praktiken, liberalernas ”yttrandefrihet”.

 5. Leif Mohlin says:

  Helt korrekt, vi måste och skall värna yttrandefrihet.
  Men jag tycker i rimlighetens namn att du gör det väldigt enkelt för dig när du säger att du inte hittar något “islamofobiskt” hos Vilks. Poängen om jag fattat nåt är att den här lilla teckningen med rondellhunden tolkas i en någorlunda fundamentalistisk tankevärld som just islamofobisk.

  Detta är inte att relativisera, det är att förstå. Jag har otroligt svårt för fundamentala religösa grupper (se Indien och BJP eller alla äckliga kristna fundamentalister)…. men de har ju absolut rätt till sina åsikter.

  Nyckeln till det här är i mina ögon att Vilks konst är som en stor installation och alla spelar vi med i den Du Per med detta inlägg liksom jag. Ett nät av betydelser som kommer sig ifrån denna rondellhund som du inte uppfattar som islamofobisk men som andra – i mina ögon intolleranta – personer ser det just som just detta…

  Relativiseringspersonerna är inte minst brickor i detta fantastiska konstverk som onekligen blir intressantare med tiden.

  Det hanterar ju ett av de tre stora frågorna för mänskligheten: Mötet med den andre/den främmande
  Leif

 6. [...] Vilks bostad norr om Höganäs har utsatts för mordbrand. Jag behöver knappast upprepa det jag har skrivit förut om detta (och här). Våld eller hot om våld är alltid oacceptabelt som politisk metod i ett demokratiskt [...]

 7. Jonas says:

  Jag hittade en riktigt bra artikel i USA today som berör händelserna kring Vilks och ger en helt annan vinkling på problemet, från någon som framstår som påläst och själv är muslim. Har inte hittat denna typ av analys av händelsen i svensk media vilket fortsätter att förvåna mig: http://www.usatoday.com/news/opinion/forum/2010-05-14-zafar13_ST_N.htm

 8. Right now it looks like WordPress is the preferred blogging platform available right now.

  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 9. Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Many thanks

 10. Thank you for every other fantastic article.
  The place else could anybody get that type of info in such a perfect approach of
  writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search for such
  information.

 11. It’s difficult to find experienced people in this particular topic, however, you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 12. Your way of explaining all in this piece of writing is really nice, all be capable of simply
  understand it, Thanks a lot.

 13. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to
  do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog
  and would like to find out where u got this from.
  thank you

 14. Remarkable things here. I’m very satisfied to see your post.
  Thanks a lot and I am having a look forward to touch you.

  Will you kindly drop me a e-mail?

Leave a Reply


2 − = one