Feed on
Posts
Comments
Print This Post Print This Post

Krafttag mot läktarvåldet

Ytterst handlar kampen mot huliganismen om att visa ledarskap och om att våga ta strid mot medeltida machoideal. Det är ett ett ledarskap som Svenska Fotbollsförbundet inte har tagit under Lars-Åke Lagrells tid som ordförande. Därför bör Lagrell avgå.

Men även samhället har ett ansvar.  Nedan finner ni den motion till Folkpartiets landsmöte i höst som jag har skrivit och som även Simon Hedlin Larsson, Rickard Malmberg och Daniel Andersson står bakom.

Medan de flesta andra europeiska länder är på väg att få bukt med läktarvåldet växer huliganismen i Sverige. Under 2010 uppstod bråk i samtliga kvalomgångar till Champions League och Europa League (andradivisionen i Europa) som 2009 års svenska mästarlag, AIK, deltog i. Tolv AIK-anhängare greps i samband med bortamatchen mot luxemburgska Jeunesse Esch. Fem poliser fick uppsöka sjukhus. Efter den avgörande kvalmatchen till Champions League mot Rosenborg bötfälldes AIK av UEFA. Stora bråk utbröt även efter AIK:s kvalmatch till Europa League mot Levski Sofia från Bulgarien. Då attackerades det bulgariska lagets spelarbuss och Uefa-delegater.

2011 började lika illa som 2010 slutade. Rökgranater skadade en av linjedomarna i den allsvenska matchen mellan Syrianska och AIK den 25 april. Syrianska tilldömdes segern och Stockholmslaget bötfälldes med 150 000 kronor.

Svt:s expert Thomas Wernersson anser att ”Sverige ligger i botten av Europa när det gäller att hantera huliganer. Dels är inställningen för naiv, dels är det för dålig organisation runt matcherna”. Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell avsäger sig däremot allt ansvar för läktarvåldet. Enligt Lagrell är det samhällets problem. Det är bara riksdagen ”som kan göra något åt huliganbrotten”. Vidare anser Lagrell att svensk fotbolls konkurrenskraft hotas om vi låter klubbarna ta ett större ansvar. Han har fel i båda avseendena. Våldet på och kring våra arenor är i första hand klubbarnas och Svenska Fotbollförbundets ansvar – inte skattebetalarnas. När det gäller argumentet om svensk konkurrenskraft talar erfarenheten för det motsatta. Det är länder som inte tar tag i läktarvåldet som förlorar i konkurrenskraft. Under 1980- och 90-talet tappade engelska klubbar mark i Europa sedan läktarvåldet hade fått fäste. Svensk klubbfotboll har tappat i konkurrenskraft på 2000-talet i takt med att en sunkig supporterkultur har spridit sig. När ett land vågar ta tag i problemet ökar däremot på nytt klubbarnas konkurrenskraft. Utvecklingen i England på 2000-talet illustrerar detta.

Det går att komma tillrätta med läktarvåldet, men det krävs vilja och ansvarstagande från alla inblandade parter. Våld, hot och huliganism håller på att bli återkommande del av fotbollen i Sverige. Kärleken till idrotten riskerar att gå förlorad. Det är dags att vi reagerar och återtar makten över Sveriges nationalsport.

Förslag till landsmötesbeslut:

1. Folkpartiet ska verka för att alla professionella svenska klubbar, oavsett bolagsrättslig status, ska kunna avkrävas betalning för polisens bevakning på och i anslutning till arenan.

2. Folkpartiet ska verka för ett regelverk som innebär att en klubb som inte klarar av att upprätthålla ordningen ska kunna tvingas att reducera antalet åskådare tills den klarar av att göra det. När problemen bemästras eller försvinner kan antalet åskådare på nytt trappas upp. Bakslag resulterar på nytt i färre åskådare.

3. Folkpartiet ska verka för att samhället ställer krav på att elitklubbarnas biljetter till fotbollsmatcher blir personliga, t.ex. genom att göra detta till ett villkor för matchtillstånd.

I debatten: Folkpartiet på Brännpunkt, Utvecklingen i Storbritannien, 18-åringen bortförd.

2 Responses to “Krafttag mot läktarvåldet”

  1. DrKejs says:

    Det är skrämmande att läsa om din vilja att införa kollektiv bestraffning mot den absoluta majoritet som sköter sig på och runt allsvenska lags fotbollsmatcher! Med tanke på att det inträffar färre incidenter i samband med en fotbollsmatch än vad det gör en lördagkväll på stan så undrar jag om du vill bestraffa alla krogbesökare kollektivt också?

    Det övergår mitt förstånd hur du kan kalla dig för liberal med tanke på ovanstående.

  2. Johannes says:

    Jag instämmer helt och hållet med signaturen DrKejs. Dina förslag innebär i grund och botten att ta pengar från klubbarna som istället kunnat läggas på säkerhetsarbete. Dina “lösningar” förvärrar snarare då klubbarna får mindre resurser för att hantera problemen kring matcherna. I slutändan innebär detta, via godtyckliga polisinsatser och därmed även kostnader, att vi får en kulturpolis som bestämmer vilka evenemang som får ske, eftersom alla arrangören inte kan betala poliskostnaderna. (Lex. dansfestivalen i Norrköping) Detta har din partikollega Madeleine Sjöstedt insett, dags att du gör det med?

Leave a Reply


6 − two =